Scrisoare către Victor Roncea, jurnalist la ‘Ziua’

Paris, 5 iunie 2006

Domnule Victor Roncea,


Observ cu uimire, cu tristeţe: în focul luptei pentru apărarea redutei ziarului ‘Ziua’, aţi uitat de predecesori, de răniţi, de “străini” – i-aţi abandonat. Desigur, cămaşa este mai aproape de trup, dar adevărul mai aproape de suflet.

Or adevărul este ca în ultimii doi ani, ziarul ‘Ziua’ – chiar daca se laudă/plânge ca l-a publicat pe “antisemitul” Paul Goma, a facut-o cu parcimonie, ca sa nu spun: selecţie-justa (vezi “delimitările”). Mi-a publicat unele texte – dar pe altele ba, ultimul: “Doliu pentru Basarabia”, fără a explica motivul, fără a-şi cere iertare în cazul în care constatase că greşise – sau nu constatase?, deci nu greşise, nepublicîndu-l?

Mai grav a fost obiceiul ‘Zilei’ de a nu publica drepturile-la-raspuns (recenta Scrisoare adresată Directorului în legătură cu  textul semnat de G. Damian – jurnalistul care a luat de pe site-ul internet – fără încuviinţarea mea – textul Plângerii împotriva… antisemitizatorilor mei, a selecţionat arbitrar, a intertitrat aiurea şi, cunună, a jurnalismului, l-a “ilustrat” cu o fotografie trucată în redacţie, prezentîndu-i pe V. Tismaneanu şi pe P. Goma în acelaşi cadru!).

Nu mă intereseaza piruetele “deontologice” ale lui Sorin Roşca Stănescu – le cunosc, nu mă surprind. Fireşte, în cazul atacurilor obraznice, nedrepte împotriva unor jurnalişti care – în ciuda politicii şefului lor şi cu certe riscuri… profesionale – încearca sa informeze corect, scriind adevăruri neconvenabile guvernaţilor guvernanţi de la Bucureşti – sunt şi voi fi mereu solidar cu cei agresaţi.

Însă este păgubitor, chiar jurnaliştilor care se apără de calomniile calomniatorilor de profesie – si pe care eu i-am dat recent în judecată – de a nu invoca acuzaţiile grave formulate de “Cei 18” şi de a omite numele – şi cazul, mult mai vechi – al meu din chiar citatul Protestului (si) lor :


„Ziarul Ziua nu se afla in nici un caz la prima iesire de acest gen. Ziaristi precum Victor Roncea, Miruna Munteanu, Vladimir Alexe, Dan Ciachir, George Damian, s.a. au devenit varful de lance al atacurilor nationalist-securiste. Dupa promovarea incontinenta a lui Paul Goma, cu toate excesele lui, cu repetatul si obositorul sau negationism (subl. mea), Ziua recidiveaza cu recentele atacuri la adresa lui Vladimir Tismaneanu, Smaranda Enache, Mihai Razvan Ungureanu, etc.


Or, daca pentru jurnaliştii de la ‘Ziua’ care pentru întâia oara sunt confrunţati cu astfel de minciuni acuzaţia de “negaţionism” este trecută cu vederea (fiindcă nu este desemnată prin “antisemitism”!), ei bine, se înşeala, ei, îi înşeală pe cititori, mă trădeaza pe mine – ei, cei care mă “promovaseră“, nu?

Fiindca “antisemitism” poate fi considerat un calificativ cvasi-injurios ca: «Jidane!» , însă “negaţionism” desemneaza o opinie, o atitudine, un discurs: Negarea Holocaustului evreilor*

Şi nu este adevărat.

De aceea, Domnule Victor Roncea, vă sugerez – în interesul adevărului, nu doar al meu (eu mă pot apăra şi singur, fără scutul protector al ‘Zilei’, doar pe internet) – în proxima intervenţie să faceţi precizarea de mai sus, în legătura cu extrema gravitate a acuzaţiei de negaţie.

Totodata îl invit pe Dl. G. Damian să nu mai folosească, atunci când aduce vorba de mine calificativul descalificanto-mincinos: “disidentul” (ba chiar “marele disident”!). Nu sunt nici “mare”, nici mic – şi nici “disident”. Faptul ca domnia sa nu a aflat ca sunt, totuşi, scriitor, nu are nici o importanţă. Sunt – sau ne-sunt – în ciuda d-lui G. Damian.

Va salută

Paul Goma

P.S. Ştiind ca ‘Ziua’ nu va publica această precizare, nici nu o rog. Va apărea tot pe site-ul meu:

http://paulgoma.free.fr

© 2006 – 2015, Paul Goma. All rights reserved.
On republishing this post, quoting from it or its attachment, you must link back to original post.
Re-hosting the attached PDF is prohibited unless expressly permitted by the author.