22 : O utopie… utopică – BIBLIOTECA DE LA CHIȘINĂU

Un vis al scriitorului de mine, privat de cărți publicate în limba română, deși a scris totdeauna în română, pentru români, a fost o BIBLIOTECĂ publică, adăpostind, firește toate cărțile mele, atât în original, cât și în traduceri, arhiva mea, cuprinzînd toate manuscrisele/dactilogramele, fotografiile, filmele cu/despre mine. 

O BIBLIOTECĂ jucînd rolul, nu doar de depozit de cărți și reviste anume (limbă română, istorie a Românilor) și săli de lectură, ci și de loc de adunare, de întâlnire a oamenilor și mai ales a femeilor din Basarabia, dispensînd, pe lângă pâinea sufletească și pâine pământească (prin distribuitoare de sandvișuri, prăjituri, băuturi răcoritoare), deasemeni prin două cabinete medicale (unul generalist, altul stomatologic) consultări și tratamente – totul gratuit.

Utopia mea se sprijinea pe :

carte – întru repararea, fie și parțială a distrugerilor pricinuite de comunism, atât în memoria oamenilor atacată de neadevărurile și de falsurile instilate de bolșevism (prin reabilitarea Istoriei), cât și în Limba română, avariată, îmbolnăvită de sovietisme rusificatoare;

asistență medicală, amintită mai sus, dar și asistență psihologică, dată femeilor întoarse “de la lucru din străinătate”, precum și adolescentelor, prin “sfaturi practice”, în cazul că sărăcia le va obliga să plece, totuși, “pentru a lucra în străinătate”.

Din păcate, acest proiect nu a fost nici măcar cercetat de guvernanții actuali, preocupați de ameger, de împărțirea fotoliilor a și a prăzii – bietul trup al Basarabiei: încă mai respiră după atâtea răni, atâtea mutilări, amputări, profanări.

(H.264)

© 2011 – 2015, Paul Goma. All rights reserved.
On republishing this post, quoting from it or its attachment, you must link back to original post.
Re-hosting the attached PDF is prohibited unless expressly permitted by the author.

  “Autofilmare 22 : O utopie… utopică – BIBLIOTECA DE LA CHIȘINĂU”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Utopia “Biblioteca Goma” la Chişinău | Curaj.TV - [...] Mai multe interviuri şi documente video vezi la PaulGoma.com [...]